Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hanba Fidelovi

Pogrom na politické oponenty kubánské diktatury vyprovokoval v Česku nezvykle jednotný protest. S výjimkou komunistů odsoudily brutalitu Fidela Castra všechny klíčové instituce od prezidenta přes parlament a vládu až k církvím a představitelům klíčových tuzemských médií. Na podporu uvězněných disidentů se konala i demonstrace před kubánským zastupitelským úřadem v Praze. (K elektronické verzi textu je připojen rozhovor s vedoucím Evropské komise v Praze Ramiro Cibriánem.)

obrazek_550.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_550.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Hanák před kubánským velvyslanectvím: Pusťte bratry domů. Foto: Lubomír Kotek • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Hanák před kubánským velvyslanectvím: Pusťte bratry domů. Foto: Lubomír Kotek • Autor: Respekt

Pogrom na politické oponenty kubánské diktatury vyprovokoval v Česku nezvykle jednotný protest. S výjimkou komunistů odsoudily brutalitu Fidela Castra všechny klíčové instituce od prezidenta přes parlament a vládu až k církvím a představitelům klíčových tuzemských médií. Na podporu uvězněných disidentů se konala i demonstrace před kubánským zastupitelským úřadem v Praze.

Nepřítel č. 2

„Představte si kobku o rozměrech dvakrát tři metry, ze které nesmíte ven. Ventilace je minimální, cela je bez oken a vzduch se k vám dostává pouze jakýmisi průduchy ve zdi. Když za vámi zaklapnou ocelové dveře, jako byste se ocitli v izolované ledničce. Jediným sociálním zařízením je díra v zemi jako záchod.“ Do podobných cel, které deníku MF Dnes popsal už před dvěma lety přední kubánský disident Elizardo Sánchez, nastoupilo právě osmasedmdesát nových politických vězňů Castrova komunistického režimu. Za požadavek svobodných voleb a demokratické vlády dostali tresty v průměrné výši kolem dvaceti let. „Tyto obludné tresty představují v kubánských podmínkách pro odsouzené nebezpečí smrti – nepřeháním!“ napsal Respektu v minulých dnech jiný lídr kubánské opozice Oswaldo Payá.

Česká republika proti postupu Castrova režimu protestuje ze dvou důvodů. Za prvé proto, že má vlastní zkušenost s komunistickou totalitou, během které prošlo zdejšími kriminály na čtvrt milionu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].