Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chci být detektorem kouře

Fotografie: Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Prozaik a esejista AMOS OZ se narodil v roce 1939 v Jeruzalémě. V patnácti letech odešel do kibucu, později vystudoval literaturu a filozofii na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Patří k nejvýznamnějším izraelským spisovatelům, do češtiny byly přeloženy jeho romány Černá skříňka, Fima, Panter ve sklepě, výbor esejů Mír, láska a kompromis a nejnověji kniha Až do smrti.

Nepřipadáte si na Festivalu spisovatelů jako popová hvězda na turné? Je zvláštní představa, že by třeba William Faulkner podstupoval takové akce.

Ale já na ně často nejezdím. Jako člověk, který tráví většinu života ve studovně ve sklepě a mluví jenom sám se sebou, beru ty festivaly jako příjemné povyražení, protože se potkám se čtenáři a netoliko s duchy z mých knížek. Jsem něco jako mnich, kterému je jednou za rok dovoleno, aby se zúčastnil nějakých orgií.

Rád se vyjadřujete k politickým otázkám. Šimon Peres vás prý jednou navrhoval na izraelského premiéra a vy jste to odmítl slovy, že nejste Václav Havel. Jak jste to myslel?

Za prvé, já jsem skoro fyzicky neschopen říci „no comment“, takže nemůžu být politikem. Navíc kdyby se všichni spisovatelé dali na politiku, mohlo by se stát, že by politici začali psát romány, a to by byl konec civilizace. Václav Havel je samozřejmě skvělý příklad, ale měl by zůstat výjimkou, nikoli pravidlem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].