Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Bydlení za vodou

Fotografie: Chodounský starosta Alexandr Šťastný: „Prostě jsme to stihli včas.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Chodounský starosta Alexandr Šťastný: „Prostě jsme to stihli včas.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

První jarní sluníčko láká lidi z bytů do přírody. Ti, kterým loňská povodeň vzala střechu nad hlavou, konečně mohou vyjít z těsných buněk alespoň ven a nastavit tvář teplým paprskům. Kdo může, chodí vyklízet místa, kde ještě loni stával jeho dům. A všichni začínají hledat způsob, kde a jak znovu bydlet. Pouze jediné obci na sever od Prahy se totiž zatím podařilo vystavět nové obecní byty a lidé ze zdemolovaných domů už v nich mohou dva měsíce žít.

Že si půjde za svým

Tři roky dřela paní Flégrová se svým druhem na opravě staré hájenky ve vesničce Libiš nedaleko Neratovic, kde se rozhodli usadit. Když bylo konečně všechno hotovo a zbývalo už jen přidělat okapy, přišla loni v srpnu velká voda a celý dům strhla. Letitá práce, životní sny a naděje byly rázem pryč spolu s půlmilionem korun utopeným v nezdařené rekonstrukci. Rodina se třemi dětmi se přestěhovala do provizorních unimobuněk, které městu zapůjčila soukromá firma; vyplavení nájemníci neplatí činži, pouze vodu a elektřinu.

„Hned jak opadla voda, jsme se rozhodli, že dům postavíme na stejném místě znovu. Druh je totiž zedník, a začal hned kreslit plány,“ vzpomíná na prahu svého provizoria paní Flégrová. Podařilo se jim od státu získat 450 tisíc korun na výhodný dvouprocentní úvěr, který mohou splácet dvacet let. „Staví to celé sám s bratrem, takže nám peníze budou stačit. Říká, že nechce nikde žebrat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].