Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Téměř 84 procent maďarských voličů se v sobotním referendu vyslovilo pro vstup své země do Evropské unie. Proti bylo podle neoficiálních výsledků, které byly do uzávěrky Respektu známy, jen okolo patnácti procent voličů. Členství tedy dalo svůj hlas na tři miliony Maďarů, zatímco NE zaškrtlo na volebních lístcích 600 tisíc lidí.

Jako první z maďarských politiků se k referendu dostavil bývalý premiér a vůdce opozice Viktor Orbán, odmítl však přítomným novinářům prozradit, jak hlasoval.

Výsledek referenda je platný, protože byla splněna alespoň jedna ze dvou podmínek, což je postačující – na položenou otázku odpověděla nejméně čtvrtina voličů stejně. Druhá podmínka však k překvapení mnohých maďarských politiků splněna nebyla. Hlasování se totiž zúčastnilo jen necelých 47 procent oprávněných voličů, požadována přitom byla nadpoloviční většina. Průzkumy veřejného mínění takřka vylučovaly možnost, že by se

k referendu dostavilo méně než padesát procent voličů.

Maďarští analytici a komentátoři si takový výsledek vysvětlují tím, že mnoho lidí nepovažovalo za nutné se hlasování zúčastnit, protože výsledek evropského referenda byl předem víceméně jasný. Jako další důvod jediného překvapení maďarského ANO Unii je uváděn fakt, že dosud se všechny volby a referenda v zemi konala v neděli, a tak lidé nejsou na sobotu zvyklí. Jistou roli tu údajně sehrálo také slunečné počasí a přípravy rodin na Velikonoce.

Ačkoli výsledek referenda není pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].