Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Slon v polském porcelánu

Ne náhodou bylo Polsko vybráno jako cíl druhé oficiální státní návštěvy prezidenta Václava Klause po jeho zvolení do funkce. Se severními sousedy se snažíme o vstup do EU, mluvíme podobnými jazyky, máme část společných dějin. Polská cesta prezidenta Klause mohla být zpečetěním těsných a přátelských vztahů mezi obyvateli obou zemí. Nestalo se tak. Po jeho dvoudenním pobytu ve Varšavě a v Gdaňsku zůstala podivná pachuť narušené důvěry a rozčarování.

Začátečník

Cesta Klause byla už od začátku poznamenaná nedorozuměním. Česká strana ji považovala za státní návštěvu, program ale nesplňoval podmínky stanovené protokolem. K těm patří přivítání prezidentského páru na nádvoří sídla prezidenta hostitelské země s přehlídkou prezidentské stráže. Podle Krystyny Milewské z tiskového odboru kanceláře prezidenta Alexandera Kwasniewského tomu tak bylo proto, že polská strana nepřikládala návštěvě prezidenta Klause takový význam jako strana česká. Proč se protokolární úředníci pořádně nedohodli, nikdo neví.

Polská veřejnost byla na návštěvu nového českého prezidenta připravena. Postarala se o to média. Agentura PAP připravila s Klausem interview, který otiskl prestižní deník Rzeczpospolita, vysílal ho i státní Polský rozhlas. Rozhovor zapůsobil na polské novináře jako studená sprcha především tam, kde se Václav Klaus vyjadřoval k významu visegrádské skupiny, které se Polsko cítí být lídrem a na kterou nedá dopustit. Český prezident novinářům a celé polské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].