Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Noční můry Fidela Castra

Fotografie: Librado García založil knihovnu a pořádal literární soutěže. Čeká na soud. Foto autor • Autor: Respekt
Fotografie: Librado García založil knihovnu a pořádal literární soutěže. Čeká na soud. Foto autor • Autor: Respekt

Tažení proti projevům svobody na Kubě, v jehož rámci bylo zatčeno 78 disidentů, má šokující pokračování. Minulý týden během několika dní vynesly soudy rozsudky v rozmezí 6 až 28 let, někteří zatčení ještě na ortel čekají. Celá událost ukazuje, jak se Fidel Castro nepočetné, od běžných občanů izolované opozice bojí. A že se rozhodně nemíní vzdát moci.

Soudy byly neveřejné a zpravidla trvaly jen jeden den. V procesech svědčilo 12 agentů tajné policie, kteří dosud skrytě působili v kubánském disentu.

Chystá se intervence

Pád železné opony se na Kubě jak známo nekonal, tamní komunisti drží moc podobně jako jejich kumpáni v Československu někdy v roce 1988. V zemi jsou tragicky prázdné obchody, obyvatelstvo je chudé a nesvobodné. Aktivní opozice čítá několik set lidí, kteří samozřejmě nemají ani nejmenší přístup do médií, nevydávají samizdatové noviny a obvykle nechodí do práce, protože je nikdo nezaměstná. V Havaně ani jinde neproběhlo cosi jako Palachův týden, kde by měli lidé možnost vyjít do ulic. Ke vší zlosti roste popularita Kuby ve světě jako turistické destinace: za posledních pět let se Castrovy příjmy z turistiky zdvojnásobily, ročně přijíždí zhruba dva miliony výletníků.

Přesto mohl loni návštěvník Kuby pozorovat, že v posledních letech sevření režimu trochu polevilo. Objevilo se dvacet nezávislých tiskových agentur, v nichž pracuje zhruba sto nezávislých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].