Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Metr papíru, co změní náš život

„Musíme to posílat po částech a vy si to radši otevírejte také po částech. Najednou to počítače většinou ne-skousnou.“ Cože? O čem je řeč? O ničem jiném než o klíčové mezinárodní smlouvě, jíž se Česko a ostatní kandidáti stanou členem Evropské unie. Tuto středu ji v Athénách společně podepíší lídři patnáctky a deseti uchazečských států. A varování z bruselské kanceláře funguje. Kdo se pokusí otevřít dokument vcelku, musí vzápětí restartovat počítač a začít znovu.

Pozor na pas, příteli

Přístupová smlouva je společná pro všech deset kandidátů. Celkově se všemi přílohami, protokoly a dodatky má bezmála pět tisíc stran, což představuje zhruba metr a čtvrt vysoký sloup papírů. Pro porovnání: protokol o vstupu Česka do NATO se vešel na jednu jedinou stranu. Nicméně i tady je nejdůležitější část – vlastní Smlouva, oznamující, že se deset nováčků stává „smluvními partnery všech právních dokumentů, na nichž je Unie založena“ – relativně krátká. Má jen tři články na patnácti stránkách. Zbývající nekonečné stovky listů tvoří v číslech a písmenech zakódovaný soupis změn a doplňků v evropském právu, které si rozšíření vyžádá. V přílohách pro jednotlivé uchazeče – v případě Česka příloha

č. V – jsou pak podrobně sepsána všechna přechodná období a výjimky, která si vymohla buď sama EU, nebo kandidátský stát.

Tato smlouva o vstupu nových zemí do Unie je historicky nejrozsáhlejší. Není to jen tím, že se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].