Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Díky za protijed

Opravdu si nepamatuji, kdy mě něco tak dostalo jako příběh Josefa Römera (Römerův proces, Respekt č. 15/2003). Děkuji. Je to dobrý protijed na normalizační lež („režim se potácel a byl vlastně k smíchu“), kterou ve snaze o rehabilitaci podporují naši bolševici.

Hynek Baňouch, Uherské Hradiště

Na tohle přece nelze zapomenout

Je mi 22 let a komunismus jsem v podstatě nezažila. Snažím se o něm ale zjistit co nejvíce. Už kvůli tomu, že informovanost je často nejlepší způsob, jak se chránit. Zjišťuji však, že v české společnosti je toto téma stále méně probíráno. Lze tomu do určité míry rozumět – chápu, že lidé, kterým režim ublížil, zapomenout chtějí. Lidé jako já o tom však nic nevědí a není nikoho, kdo by jim informace poskytl. Knihy a různé historické studie mi sice řeknou, kdo byl u moci, ale život obyčejného člověka té doby mi nepřiblíží ani o píď. Proto mě velmi příjemně překvapil článek Römerův proces.

A ještě jeden postřeh. Když byly oficiálně zveřejněny seznamy StB (byť neúplné), známí – z nichž jsou někteří i o generaci starší než já – to přijali vlažně, až znuděně: k čemu prý jsou po třinácti letech? Jak si ale někdo může myslet, že udavačství je zločin, který se po třinácti letech promlčí?

Kateřina Šeflová, Praha

Hvězdy mizí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].