Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zastavte nákazu i paniku

Fotografie: Pozor, chystám se kýchnout. Foto Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Pozor, chystám se kýchnout. Foto Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Zkratka SARS zdomácněla během pár týdnů takřka v celém světě. Akutní syndrom selhání dýchacích cest, který se rozšířil z jižní Číny, má na svědomí už desítky životů a vyvolal velké emoční znejistění. Statistická realita sice až tak hrozivě nepůsobí, ale těžko to vysvětlovat lidem.

První na ráně jsou lékaři

Podle posledních zpráv se v Číně virem nakazilo 1190 lidí, z nichž 934 je vyléčeno a jen 46 zemřelo. Zbylých 210 zůstává v nemocnicích, z toho šest v intenzivní péči. V Hongkongu bylo se SARS hospitalizováno 734 lidí, z nichž bylo 98 propuštěno, 85 zůstává v intenzivní péči a 17 zemřelo. Například minulý čtvrtek bylo přijato 26 nových pacientů – oproti dennímu penzu kolem 70 z počátku týdne – a 19 propuštěno. Úmrtnost v Číně činí 3,8 %, v Hongkongu klesla ze čtyř na 2,3 procenta. Výskyt viru se omezuje na uzavřené areály, například v Hongkongu se zakrátko nakazilo 240 lidí na čtyřtisícovém sídlišti.

Ačkoli zatím nebyl nalezen univerzální lék nebo vakcína, hongkongští lékaři jsou úspěšní v léčbě SARS koktejlem léků, obsahujícím steroidy, antivirové preparáty a látky posilující imunitní systém. Nemoc tedy nutně nekončí smrtí. Navíc virus, který se šíří kapénkami a projevuje se hlavně vysokými teplotami a suchým kašlem, bez nositele umírá. V suchém prostředí přežije asi tři hodiny, nesvědčí mu teploty nad 27 °C a přímé sluneční světlo. Přenos vzduchem se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].