Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Od strarých matadorů

České politické strany jako by se konečně naučily hospodařit: přestože loni proběhly volby do sněmovny, do Senátu i na radnice, žádná z parlamentních stran tentokrát neskončila se ztrátou. Čím to? Politráici si postupně zvýšili státní dotaci až na dnešní štědrou úroveň: volební vítězové z ČSSD získali loni od eráru 260 milionů korun a i nejmenší parlamentní strana Unie svobody si přišla na 83 milionů.

Před volbami se také ke stranám vrátili jejich sponzoři. ODS tak získala rekordních 60 milionů, jako kdysi za časů Klausových vlád. Nově vzniklí Evropští demokraté, kteří kandidovali jen na podzim do pražského zastupitelstva, překvapivě získali 5 milionů, o milion víc než například Unie svobody či lidovci. Těmito dárci byly především různé stavební firmy, ucházející se o zakázky v metropoli.

Přimluvte se za Slováky

Největší nejasnosti se vznášejí nad loňskými rekordními dary pro hlavní vládní stranu: ČSSD dostala po pěti milionech od firem Matador Praha a B. H. Centrum. O koho jde? Matador je dceřiná pobočka stejnojmenného slovenského výrobce pneumatik. „Máme v Čechách roční zisk v řádech milionů korun,“ říká jednatel pražské filiálky Dalibor Kalina. Proč se tedy rozhodli pro tak štědrý dar? „Musíte se zeptat na Slovensku, byl to pokyn vedení holdingu,“ říká Kalina. Ani na Slovensku ale tazatel nepochodí lépe. „Bylo to kolektivní rozhodnutí vedení. Už si nepamatuji, kdo s tím přišel,“ sděluje mluvčí Pavol…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].