Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kriminál jako luxus

Fotografie: Víte, nepotřebuji toho moc, jen tisíc liber na dárek pro vnučku. Kde je vzít a nekrást? Foto Profimedia/Hulton Archive • Autor: Respekt
Fotografie: Víte, nepotřebuji toho moc, jen tisíc liber na dárek pro vnučku. Kde je vzít a nekrást? Foto Profimedia/Hulton Archive • Autor: Respekt

Na první pohled je to typická jarní idyla anglického podzimu života: v prosluněné společenské místnosti sedí několik důchodců a krátí si dlouhou chvíli hrou v bingo. Zdi zdobí pestré akvarely, jež – jak pyšně říkají – jsou „výsledkem nedávného rychlokurzu výtvarné výchovy, který nám má zkrátit dlouhou chvíli“. Krom toho mají senioři k dispozici tělocvičnu, čtenářský kroužek, nač si vzpomenou. Prostě takový lepší domov důchodců se vší péčí. Zdání však klame.

Zatímco obyčejný britský penzista musí nejednou prodat dům, aby si pobyt v podobném, na anglické poměry skoro luxusním starobinci mohl dovolit, hráči binga udělali terno. Jejich pobyt tady hradí vláda Jejího Veličenstva – což je typický britský eufemismus, který nám sděluje, že jsou v kriminále. Vítejte ve zvláštním křídle pro důchodce Kingstonské věznice v jihoanglickém Portsmouthu.

Mimikry stáří

Ano, je to tak: zákona a pořádku dbalí Britové se na stará kolena stále častěji vydávají na dráhu zločinu. Zatímco ještě na počátku devadesátých let se brány žalářů každý rok zavíraly za zhruba 350 důchodci, za posledních deset let se tento počet ztrojnásobil. A tempo se neustále zvyšuje – od roku 1997 stoupl počet vězněných penzistů o plných padesát procent. Důchodci tak dnes tvoří skoro dvě a půl procenta obyvatel všech věznic a žalářů. Ještě v roce 1990 to bylo pouhé procento.

Co je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].