Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Čihiro před branami fantazie

Fotografie: Miyazakiho Cesta do fantazie vydělala nejvíc v historii japonského filmu. Foto Intersonic • Autor: Respekt
Fotografie: Miyazakiho Cesta do fantazie vydělala nejvíc v historii japonského filmu. Foto Intersonic • Autor: Respekt

Těžko říct, zda české distributory přesvědčil k zakoupení nejnovějšího filmu Hayao Miyazakiho Cesta do fantazie jeho finanční úspěch a četná ocenění (nejnověji Oscar za nejlepší animovaný film roku), nebo už se zdejší komunita fanoušků japonského animovaného filmu rozrostla v komerčně zajímavou klientelu. Doposud se k nám totiž snímky nazývané anime dostávaly pouze na videokazetách a zajímaly jen úzkou skupinku zasvěcenců. Cesta do fantazie si jako první našla cestu přímo na plátna kin a spolu s ní tak máme možnost poznat jeden z nejsilnějších kulturních fenoménů současného Japonska.

Země komiksu

Obliba anime se během několika málo let rychle rozšířila z Japonska po celém světě. Na internetu vznikají časopisy, diskusní servery, fanoušci si kopírují CD nosiče s filmy, dávají si přezdívky podle oblíbených postav. Opravdu zapálený fanoušek anime, tzv. otaku, je prý schopen dívat se na film i v originální verzi, přestože neumí ani slovo japonsky.

Annalee Newitz, doktorandka na univerzitě v Berkeley, která zkoumala americké fanoušky anime, zjistila, že přitažlivost anime pro západní kulturu vychází především z jeho puncu čehosi „totálně jiného“, přicházejícího „odněkud zdaleka“. Tato animovaná exotika je však pro nás dobře pochopitelná, zabalená do srozumitelného balíčku západních narativních konvencí. Anime má mimo Japonsko nálepku avantgardy pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].