Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sudetský automat

Minulý týden bylo v Praze otevřeno kontaktní a servisní centrum Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Jeho šéf Bernd Posselt tuto kancelář v žertu označil za „velvyslanectví“. Řeklo by se: No a? Demokratické, suverénní a sebevědomé Česko se chystá vstoupit do Evropy, sudetští Němci nejsou žádní gangsteři a je vlastně s podivem, že jakožto velká národnostní skupina spojená s touto zemí tu dosud žádné zastoupení neměli.

Domácí politici, sice ne všichni, ale dosti reprezentativní vzorek, to vidí jinak. Někteří z nich na zprávu o otevření kanceláře reagovali jako automat: řekne-li se před nimi slovo „sudetský“, v odpověď se začnou sypat výrazy „provokace“, „skandál“, „nechutnost“. Člověk by se spolehlivostí této reakce mohl docela dobře bavit – kdyby nešlo o vážné věci, především o šíření xenofobie v už tak dost uzavřené české společnosti.

ODS a KSČM: opět spolu

Hlavními ochránci národních zájmů se jako obvykle stali komunisté a občanští demokraté. Prezident Václav Klaus o kanceláři prohlásil: „Považuji to za věc u nás nepatřičnou a nepotřebnou.“ Podle místopředsedy ODS Jana Zahradila se tím dokonce „otráví česko-německé vztahy“, a proto přidal i ujištění, že ODS zjistí, respektive bude v tomto směru apelovat na vládu, zda kancelář v Praze nesídlí protiprávně, neboť ji neschválilo ministerstvo zahraničí (pak se ukázalo, že centrum se registrovalo jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].