Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Špatné vtipy šéfa BIS

Poprvé od svého nástupu do funkce před čtyřmi lety považoval šéf tajné služby BIS Jiří Růžek za nutné veřejně se pochlubit úspěchem svých podřízených. V českém vysílání rozhlasové stanice BBC posluchačům minulý týden sdělil, že pět nedávno vyhoštěných iráckých diplomatů muselo opustit Prahu, protože BIS zjistila, že „se dlouhá léta pokoušeli zamezit vysílání Rádia Svobodná Evropa do Iráku a jedním ze scénářů, jak to udělat, byl teroristický útok“. Bravo, chtělo by se zatleskat. Při bližší prohlídce však vyjde najevo, že „irácká karta“ v Růžkových rukou není nic než pokus o hodně špatný vtip.

Nechme stranou skutečnost, že podle důvěryhodnějších zdrojů, než je ředitel Růžek, museli Iráčané odejít především na žádost americké CIA. „Prostě začala válka a to je vždycky nutné omezit počty rizikových diplomatů,“ říká k tomu náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra. Proč se nakonec nepochlubit cizím peřím, zejména když jde o tajné informace, které prakticky nelze ověřit. Jenže u Růžka to má peprné souvislosti. On se totiž po nástupu do funkce šéfa BIS v roce 1999 zapsal do análů mimo jiné dvěma událostmi: nechal uzavřít řadu spisů zabývajících se terorismem a nedokázal zabránit ztrátě špičkového iráckého agenta.

Fakt, že irácká tajná služba prostřednictvím zdejší ambasády plánuje teroristický útok na budovu Svobodné Evropy, sdělil české tajné službě na sklonku roku 1998 irácký konzul v Praze Džabir Salim, který měl atentát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].