Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Saddámův soused do nepohody

Fotografie: Tak ještě jednu tklivou a potom půjdeme zapálit izraelskou vlajku. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: Tak ještě jednu tklivou a potom půjdeme zapálit izraelskou vlajku. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt

Malý, stylový hotel Al-Haramejn ve staré části Damašku mívá často plno a jinak tomu není ani v těchto dnech. Vedle několika mladých turistů se sem sjíždějí míroví dobrovolníci a živé štíty, kterým se nelíbí americký a britský útok na Saddámův režim. Nápisy na zdech hotelu všem příchozím oznamují, že George Bush je zabiják a že válku tady nikdo nechce.

Ušlapej Bushe

Jedním z mírových aktivistů je čtyřicetiletý Španěl Mario. Doma inženýr zabývající se stavbou větrných elektráren se před měsícem s přáteli rozhodl, že odjedou do Bagdádu blokovat španělskou ambasádu na protest proti tomu, že se jejich vláda staví na stranu USA. Odletěl do Jordánska a odtud dojel autobusem do Bagdádu. „Týden jsme s transparenty trávili u ambasády, pak přijeli další a já odjel sem do Sýrie,“ říká Mario. Od té doby je v Damašku a čeká na zprávy od kolegů, kteří v Bagdádu zůstali. Na košili nosí arabsky psanou cedulku Ne válce!, chodí po městě a vysedává v místních čajovnách. „Nevím, jak dlouho tu zůstanu, možná pojedu ještě zpět,“ dodává.

Daniel z Uruguaye přijel do Sýrie před týdnem a do Iráku se teprve chystá jako živý štít – prý aby zabránil dalšímu bombardování. Napřed to vypadá nadějně. Irácká ambasáda v Damašku je otevřená i v sobotu a obležená Araby, kteří se dožadují informací o příbuzných v Iráku nebo se hlásí jako mudžahedíni k boji proti Američanům.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].