Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Individualisté jdou Špidlovi po krku

„Jsem přesvědčen, že napjatá atmosféra v ČSSD se nyní zklidní. Je třeba odložit staré války a pustit se do práce a myslet na lidi,“ hýřil optimismem po svém potvrzení předsedou ČSSD na víkendovém sjezdu partaje Vladimír Špidla. Jen o několik metrů dál na chodbách Kongresového centra v Praze ale nespokojení delegáti dávali hlasitě najevo, že tato představa je iluzorní. „Jestli budu respektovat nové vedení strany? Obecně můžu říct, že jsem poslanecký slib neskládal do rukou vedení. Jsem odpovědný hlavně voličům a podle toho se budu chovat,“ říkal do novinářských mikrofonů poslanec Petr Lachnit. „Nemohu vyloučit, že se budeme v budoucnu chovat jinak, než po nás bude žádáno. Jsme přece individualisté,“ přidal se senátor Jan Fencl. Špidla tak dostal jasný signál, že poslanecká rebelie v řadách ČSSD pokračuje.

Fotografie: Rebelie v řadách ČSSD pokračuje. Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Rebelie v řadách ČSSD pokračuje. Foto Králík • Autor: Respekt

„Jsem přesvědčen, že napjatá atmosféra v ČSSD se nyní zklidní. Je třeba odložit staré války a pustit se do práce a myslet na lidi,“ hýřil optimismem po svém potvrzení předsedou ČSSD na víkendovém sjezdu partaje Vladimír Špidla. Jen o několik metrů dál na chodbách Kongresového centra v Praze ale nespokojení delegáti dávali hlasitě najevo, že tato představa je iluzorní. „Jestli budu respektovat nové vedení strany? Obecně můžu říct, že jsem poslanecký slib neskládal do rukou vedení. Jsem odpovědný hlavně voličům a podle toho se budu chovat,“ říkal do novinářských mikrofonů poslanec Petr Lachnit. „Nemohu vyloučit, že se budeme v budoucnu chovat jinak, než po nás bude žádáno. Jsme přece individualisté,“ přidal se senátor Jan Fencl. Špidla tak dostal jasný signál, že poslanecká rebelie v řadách ČSSD pokračuje.

Špidla versus Rusnok

Ačkoli do začátku rokování neměl Vladimír Špidla protivníka do boje o post předsedy, nikdo nepochyboval, že se mu na sjezdu nějaký vyzývatel postaví. Nakonec se jím stal jen několik hodin před uzavřením nominací exministr průmyslu Jiří Rusnok. „Přes noc jsme mu domlouvali podporu. Vypadá to nadějně,“ říkala v sobotu odpoledne v kuloárech Rusnokova vyjednavačka a blízká přítelkyně expremiéra Miloše Zemana Jana Volfová. Že volba bude dramatická, bylo jasné dopředu. Špidla totiž již delší dobu čelí uvnitř partaje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].