Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vláda zkouší být i nebýt

Fotografie: Vladimír Špidla: odvážný člen koalice, které není. A nebo naopak? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Vladimír Špidla: odvážný člen koalice, které není. A nebo naopak? Foto ČTK • Autor: Respekt

Kdy se česká vláda vysloví jasně k invazi spojenců do Iráku? ptal se koncem minulého týdne aktuální vtip. A odpověď byla prostá: Až bude jasné, kdo vyhrál.

Podobných anekdot se po vládním usnesení k irácké válce minulou středu vyrojila spousta. Nešlo totiž přehlédnout, že jeho mlhavost zmátla i samotné autory. „Jsme členy koalice proti Saddámovi,“ vyvozoval z vládní deklarace ministr zahraničí Cyril Svoboda. „Nejsme součástí protiirácké koalice,“ zchladil ho vzápětí premiér Vladimír Špidla. „Ano, členy koalice nejsme, ale její cíle podporujeme,“ opravil se ministr druhý den a Špidla celou výměnu završil konstatováním: „Naše rozhodnutí stojí přesně uprostřed mezi americkým a francouzským názorem.“ Na otázku, kam tato střední cesta vlastně vede, premiér neodpověděl.

Nový akt

„Vláda chápe koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění rezolucí OSN o odzbrojení Iráku a lituje, že se pro operaci nepodařilo získat v Radě bezpečnosti OSN mandát. Vláda potvrzuje, že protichemický prapor vyslaný do Kuvajtu je v případě použití zbraní hromadného ničení připraven zapojit se do záchranných akcí a pomoci civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám.“ To jsou nejdůležitější věty vládního usnesení, přijatého minulou středu.

Řada politiků vládních stran omlouvá jeho nejasnost konstatováním, že kabinet neměl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].