Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Smrtící virus na cestě kolem světa

Fotografie: Těžko říci, jak se bude v roušce zpívat Rolling Stones. Diváci ji ale asi mít nebudou. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Těžko říci, jak se bude v roušce zpívat Rolling Stones. Diváci ji ale asi mít nebudou. Foto ČTK • Autor: Respekt

Světem letí fotografie vyděšených lidí s rouškami přes obličej a zprávy varující před neznámým virem, který se rychle šíří po celé planetě a vyžádal si už první oběti na životech. Když se loni v listopadu objevil v jihočínské provincii Kuang-tung a tamní úřady oznámily, že se jím nakazily přes tři stovky lidí a pět jich zemřelo, všiml si té zprávy jen málokdo. Před dvěma týdny se však stejný virus objevil i v Hongkongu, Vietnamu a Kanadě – během několika málo dnů tak nákaza oběhla téměř celý svět. Postihla několik stovek lidí, z nichž 10 zemřelo.

Vrah se skrývá v Metropoli

Nakažené postihly příznaky podobné těžkému zápalu plic a Světová zdravotnická organizace v prvních dnech neskrývala pocit bezmoci: „Zatím nevíme, jak šíření nemoci zpomalit. Jedná se o vysoce nakažlivou chorobu, která cestuje po světě letadlem. To je velmi špatné,“ citovaly agentury jejího mluvčího Dicka Thompsona.

Po několika dnech nejistoty a zprávách o „záhadné“ nemoci se hongkongským lékařům z Chinese University podařilo nejen odhalit paramyxovirus jako zdroj infekce (viry ze stejné skupiny stojí za nemocemi, jako jsou spalničky nebo příušnice), ale i místo, odkud se vydal na svou pouť světem. Z tajemného původce se nakonec vyklubal známý virus, který pouze změnil své chování.

Ukázalo se přitom, že z nakažených pacientů jich celkem osm navštívilo v únoru hotel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].