Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proč schovali Maráka

Fotografie: V registru je, ale v seznamu ne. Kdo to kouzlo způsobil? Repro RESPEKT • Autor: Respekt
Fotografie: V registru je, ale v seznamu ne. Kdo to kouzlo způsobil? Repro RESPEKT • Autor: Respekt

Takže je to tady: na internetu se objevil oficiální seznam donašečů politické policie. Třináct let od kolapsu „říše zla“ se završila jedna podoba snahy vnést jasno do totalitních časů. I letmý návštěvník seznamu ale brzy přijde na to, že chybí řada proslulých, dávno známých jmen.

Hovory z druhé strany

Když v roce 1991 zveřejnil neoficiální seznamy estébáckých agentů disident Petr Cibulka, odstartoval dlouhou a vášnivou debatu, zda je taková publikace „morální“ nebo ne. O šest let později zpřístupnilo oficiálně první svazky politické policie ministerstvo vnitra. Čeští občané pronásledovaní StB si mohli prohlédnout, co na ně tajní během let sebrali za informace. Loni se okruh přístupných materiálů znásobil, podle nového zákona se stalo veřejné prakticky cokoli, co komunistická bezpečnost prováděla. A teď se oficiálně otevřel i seznam jejích donašečů. Bohužel ne úplně.

Že soupis není úplný, vyjde najevo okamžitě. Chybí na něm totiž zřejmě vůbec nejznámější agent – někdejší předseda lidové strany Josef Bartončík. Po listopadu patřil ke zdejším politickým hvězdám a informací o jeho estébáckém angažmá způsobil náměstek ministra vnitra Jan Ruml první celostátní skandál nové éry. Bartončík byl naverbován v roce 1971, StB s ním ukončila spolupráci o patnáct let později a jeho spis se dochoval. „Opravdu nevím, proč tam to jméno chybí,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].