Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Pražský Městský soud dokázal minulé úterý čelit hysterii, která od samého začátku provázela případ lékařky Hany Burešové. Konstatoval, že se trestného činu šíření nakažlivé choroby nedopustila.

Soudce Jaroslav Cihlář tak definitivně ukončil případ muže, který před dvěma lety zemřel přímo v pražských ulicích na pokročilou tuberkulózu. Čtyři dny před smrtí navštívil ambulanci, kde ho vyšetřila právě doktorka Burešová. Z rentgenového snímku vyčetla, že muž má těžký zánět plic, tuberkulózu nebo rakovinu. Protože vinohradská nemocnice nemá plicní oddělení, poslala nemocného k odborníkům do Thomayerovy nemocnice. Muž, který pacienta doprovázel, nabídl, že ho do další nemocnice také odveze. Doktorka to uvítala s tím, že aspoň nebude muset čekat na sanitku. Místo do špitálu však muži nakonec jeli na nuznou ubytovnu pro zahraniční dělníky, kde pacient, slovenský občan Jan Vápeník (36), v té době přebýval.

„V ohrožení jsou všichni, kdo s na smrt nemocným Slovákem přišli do styku. Mohl nakazit kohokoli, třeba jen v tramvaji,“ šílela den po Vápeníkově smrti televize Nova. Bulvární zpráva způsobila, že věc začala šetřit policie. A detektivové taky přesně v „nováckém“ duchu dospěli k názoru, že doktorka Burešová nechala podezřelého pacienta trestuhodně uniknout, místo aby dohlédla na jeho okamžitou izolaci.

Za lékařku se postavilo na čtyři a půl tisíce jejích kolegů. Zdůraznili, že omezit osobní svobodu pacienta mohou až ve chvíli, kdy mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].