Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Komunisté útočí

Pokaždé když se blíží sjezd ČSSD, nadhodí jeho delegáti v médiích otázku, zda by strana neměla zrušit svůj sedm let starý zákaz spolupráce s KSČM. Letošní rok však, zdá se, bude výjimkou. O ústupu z protikomunistického omezení se zatím nezmínil nikdo a debata se vede spíš o tom, zda kontakty s rudými nepřerušit i v dosud povolené oblasti komunálu. Důvod je jednoduchý: komunisté se rozhodli sociální demokracii zničit.

Ať nás mají rádi

„Já tu stranu dnes už nemohu brát vážně. Zhanobila levici v této zemi, a pokud tam nedojde ke změnám, tak je sotva můžeme vzít na milost,“ prohlásil před nedávným hlasováním o důvěře vládě předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Pokračoval tak ve svém mediálním seriálu Cukr a bič, během kterého sociálním demokratům tu vyhrožoval nelítostným koncem, tu zas sliboval přátelskou „oboustranně výhodnou“ spolupráci – pokud se zbaví svého šéfa Vladimíra Špidly.

Předseda ČSSD si nelibost komunistů vysloužil svou nechutí pouštět se s nimi do politických obchodů. Začalo to hned po volbách, když odmítl možnost menšinové vlády s tichou podporou KSČM, a vyvrcholilo během letošní prezidentské volby. „Vladimír Špidla je ortodoxní antikomunista a odmítá se s námi bavit. Vstřícnost, která panovala za Miloše Zemana, je pryč a to se nám nelíbí,“ stěžuje si první místopředseda KSČM Vlastimil Balín. „Nechceme ČSSD zničit, ale přinutit ji, aby se otevřeně přihlásila ke spolupráci s námi.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].