Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Obavy se vyplnily, televize Nova a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) bude Čechy stát přes deset miliard korun. To je pro tak malou zemi závratná suma. Stát je povinen tuto částku zaplatit americké společnosti CME, protože ta před arbitry ve Stockholmu dokázala, že české úřady – především vysílací rada – nezabránily jejich okradení v roce 1999, kdy se Vladimír Železný rozhodl zbavit amerického investora.

Co tato zpráva znamená? Rozhodně vrásky na čele ministra financí, který bude muset tuto sumu někde najít. Možná vláda najde nějakou alternativu, třeba sežene pro CME celoplošnou televizi. Nejférovější by samozřejmě bylo, kdyby se částka strhávala Železnému, jeho lidem a mediální radě z platu. V neposlední řadě by verdikt měl být hřebíček do rakve mediální rady, která Železného praxi posvětila. Je zřejmé, že Nova bude stále dokola omílat, že jí se to netýká, že jde o spor státu se CME, ale tak to není. Odpovědnost je přímá – za Železného čachry zaplatí každý občan včetně dětí tisíc korun. Za stejnou sumu by dva roky mohlo fungovat ministerstvo kultury, případně by lidé nemuseli platit koncesionářské poplatky veřejnoprávní televizi. Zbývá jen chabá útěcha, že deset a půl miliardy je méně než hrozících dvacet.

•••

Jedna potěšující zpráva pro každého, kdo by propadal depresi nad zdejšími poměry. Středeční Gazeta Wyborcza přetiskla sedmiřádkovou noticku, že v České republice byla loni rekordní výstavba bytů (33…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].