Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na telenovely o Unii se nedívám

Fotografie: Economist píše nechutné články, tvrdí polská ministryně. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Economist píše nechutné články, tvrdí polská ministryně. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Danuta Hübner (55) je od roku 2001 ministryní polské vlády pro Evropu. Vystudovala zahraniční obchod, absolvovala stáže na univerzitách v Kalifornii, Sussexu a Madridu. V roce 1992 získala titul profesorky ekonomie. Nejprve působila jako šéfredaktorka ekonomického měsíčníku Gospodarka Narodowa, od roku 1994 byla poradkyní ministra financí, poté zastávala post šéfky kanceláře prezidenta republiky. Jako hlavní vyjednavačka se zasadila o členství Polska v OECD. V letech 1998 až 2001 pracovala pro OSN v Ženevě. Do Prahy přijela na semináře pro české senátory o Konventu EU a budoucnosti Evropy. Není členkou žádné politické strany. Je vdaná, má dvě dcery.

Proč Konvent pořád jen detailně rozebírá obsah preambule chystané evropské ústavy a neřeší základní věci, jako je přístup k diktátorům?

Rozhodně nesouhlasím. Konvent se věnuje klíčovým problémům. Unie musí najít mechanismus, jak promluvit jedním hlasem v zásadních otázkách.

Myslíte, že když se bude napříště rozhodovat o vízu pro zimbabwského tyrana Roberta Mugabeho většinovým hlasováním a ne jednomyslně, zabrání to hádce?

Chybí nám politická vůle. I kdybychom měli nejlepší instituce na světě, ale členské státy by se nedokázaly dohodnout, společná zahraniční politika nevznikne. Spor ohledně Iráku ukázal, že nemůžeme pokračovat tak, abychom každý jen hájili svoje pozice.

Osmička? Banalita

Co z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].