Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

USA slibům nevěří

Prvních osmnáct soudců permanentního Mezinárodního soudního tribunálu pro válečné zločiny složí tuto středu v nizozemském Haagu přísahu. Slávy se zúčastní holandská královna Beatrix i generální tajemník OSN Kofi Annan, nikoli ale zástupci Washingtonu. Spojené státy tribunál odmítají podpořit, neboť se obávají, že se stane nástrojem těch ve světě, jimž se příčí americký velmocenský monopol, a v Haagu se zkrátka začnou hromadit žaloby na americké vojáky, politiky i diplomaty.

Washington žádá, aby americké zločiny stíhala justice v USA. Ostatním státům se to nelíbí. Tvrdí, že by se tak rozmělnila původní myšlenka, tedy aby lidstvo – počínaje 1. červencem, kdy tribunál zahájí činnost – poprvé v dějinách spojenými silami stíhalo strůjce válečných zvěrstev, ať už budou od té chvíle spáchány kdekoli a kýmkoli.

Přísaha soudců přichází zrovna v době, kdy jsou státy světa rozkmotřené kvůli Iráku. Mezi osmnácti soudci je sice řada uznávaných právníků ze všech kontinentů a nikdo z nich nemá pověst ideologického protiamerického bijce. Američané ale tvrdí, že neobdrželi v tomto ohledu do budoucna dost záruk, a nezdá se, že by jim je v tuto chvíli někdo chtěl dávat.

Demokratický svět se probouzí ze snu o společném morálním kompasu. Svým způsobem to potvrzuje i průzkum, zveřejněný v polovině února v týdeníku Der Spiegel, podle nějž 53 % Němců považuje Spojené státy za největší hrozbu pro světovou bezpečnost, a pouze 28 % se v tomto ohledu obává Iráku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].