Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Proč je dobře, že vyhrál Klaus

“Nedívej se na televizní zpravodajství, ať neuzříš jeho tvář. Neemigruj, není kam. Nakup si do zásoby poštovní známky s pěknými zvířecími a květinovými motivy. Nezoufej, pomni na normalizaci sedmdesátých let a všechna její soužení, kterak chandra a apatie padly na všechen lid,” napsal ihned po volbě Václava Klause prezidentem do MF Dnes evangelický duchovní Miloš Rejchrt a vystihl tak pocity mnohých, včetně autora těchto řádků.

Racionálně pak zdůvodnil “špatnou volbu” v hlavním komentáři Respektu šéfredaktor Tomáš Němeček (Splněný sen Václava Klause, Respekt č. 10/2003). Jeho “pěti důvodům proti” nelze nic vytknout. Jen řekněme, že uvažuje v rovině dne a týdne. Z dlouhodobějšího pohledu je naopak zřejmé, že zvolení Václava Klause je pro tuto společnost dobré. Zasloužíme si jej, a pomůže nám dospět.

Havel jako clona

Je nepochybně depresivní, že tu minimálně dalších pět let bude strašit tvář muže, který v prosinci 1989 vstoupil do vládní limuzíny a od té doby ji v podstatě neopustil. Politické elity v celé střední Evropě se již několikrát vyměnily. Jen v Čechách a na Moravě budeme mít nejspíše ještě v roce 2008 – tedy téměř dvacet let od převratu – v čele muže svázaného s téměř každým krokem moderního státu. Pro politiku to není dobré: je příliš spojen se všemi velkými zápasy transformace, příliš dlouho a příliš úzce navyklý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].