Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Po zatčení muslimů to v Keni vře

Nově vytvořená keňská protiteroristická jednotka zatkla před týdnem tři osoby z města Siyu na ostrově Patta poblíž hranice se Somálskem. Kdekdo si nad tou zprávou oddechl, neboť se už zdálo, že pátrání po pachatelích listopadového útoku na izraelské turisty v hotelu Paradise v Mombase, při němž zahynulo tucet Keňanů a tři Izraelci, skončí nezdarem. Trojice zatčených keňských muslimů byla údajně v telefonickém spojení s atentátníky před útokem a opět krátce poté.

Keňské úřady se celé měsíce dohadovaly se svými izraelskými kolegy o tom, kdo má vyšetřování dostat na starost. Spor se vyhrotil v prosinci, kdy izraelská strana žádala, aby byl do Tel Avivu k prozkoumání převezen raketomet, s jehož pomocí se teroristé pokusili sestřelit izraelské charterové letadlo na mombaském letišti ve stejný okamžik, kdy jejich kumpáni vyhodili do vzduchu přední část hotelu Paradise. Dvě rakety, odpálené ze vzdálenosti asi 300 metrů na startující letoun, však minuly cíl. Cestující se dozvěděli, co jim hrozilo, až když během letu spatřili po boku izraelskou stíhačku, která je eskortovala k telavivskému letišti – pilot jim sdělil, že unikli teroristickému úderu. Žádost Izraele o předání raketometu, nalezeného na místě činu, však Keňa odmítla s tím, že se nevzdá hlavní stopy.

Neshody s Izraelci se podařilo jakžtakž urovnat, o to hlubší je ale roztrpčení keňských muslimů, kteří zprávu o zatčení tří osob z ostrova Patta považují za ukázku vystupňované šikany proti vyznavačům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].