Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Na jihu Čech se hádají vědci

Ještě se nezacelily rány po rozkolu na pražské teologické fakultě a už se mraky stahují nad další vysokou školou. Tentokrát jde rovnou o budoucnost celé Jihočeské univerzity. Pochyby nad volbou do tamního akademického senátu se staly roznětkou ke konfliktu, který teď otřásá celým ústavem.
Jedna strana sporu varuje: univerzitu chce ovládnout klika podprůměrných a zabránit reformám. Druhá strana oplácí stejným kalibrem: školu ohrožují arogantní vědci, jejichž ambice vnášejí na akademickou půdu nezdravé soupeření.
Prosincová volba do akademického senátu Jihočeské univerzity byla významnější než jindy: vzešli z ní totiž senátoři, kteří budou letos na podzim volit rektora. V polovině ledna si nový senát zvolil předsedu – rozdílem jediného hlasu se jím stal vedoucí katedry práva na zemědělské fakultě, advokát Rudolf Hrubý. Záhy se však rozhořel spor.

Fotografie: Muž v centru konfliktu Rudolf Hrubý: „Nechci řevnivost, chci svornost.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Muž v centru konfliktu Rudolf Hrubý: „Nechci řevnivost, chci svornost.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ještě se nezacelily rány po rozkolu na pražské teologické fakultě a už se mraky stahují nad další vysokou školou. Tentokrát jde rovnou o budoucnost celé Jihočeské univerzity. Pochyby nad volbou do tamního akademického senátu se staly roznětkou ke konfliktu, který teď otřásá celým ústavem.

Jedna strana sporu varuje: univerzitu chce ovládnout klika podprůměrných a zabránit reformám. Druhá strana oplácí stejným kalibrem: školu ohrožují arogantní vědci, jejichž ambice vnášejí na akademickou půdu nezdravé soupeření.

Do autu ne

Prosincová volba do akademického senátu Jihočeské univerzity byla významnější než jindy: vzešli z ní totiž senátoři, kteří budou letos na podzim volit rektora. V polovině ledna si nový senát zvolil předsedu – rozdílem jediného hlasu se jím stal vedoucí katedry práva na zemědělské fakultě, advokát Rudolf Hrubý. Záhy se však rozhořel spor.

Právě Hrubého totiž obvinila univerzitní právnička Růžena Matajsová, že se jako kandidát v rozporu s předpisy podílel na organizaci senátních voleb. Rektor František Skřeleček pak ustavil vyšetřovací komisi, která potvrdila, že Rudolf Hrubý svou přítomností ve volební místnosti skutečně porušil psaná pravidla. Rektor proto vyzval senátory, aby v zájmu dobrého jména univerzity rezignovali.

Schůze akademického senátu měla proběhnout předminulý čtvrtek. Předseda Hrubý ji ale přesunul až na třináctý březen.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].