Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak se řekne holandsky Enron

Fotografie: Ahold: loni přesáhl tržní výkon celé české ekonomiky, ale teď se to nějak ppsulo. Foto Viktor Kolář • Autor: Respekt
Fotografie: Ahold: loni přesáhl tržní výkon celé české ekonomiky, ale teď se to nějak ppsulo. Foto Viktor Kolář • Autor: Respekt

Když Amerikou otřásal skandál se zfalšovanými účty energetického gigantu Enron, evropští politici se ujišťovali, že “tady by se to stát nemohlo”. Uběhl rok a stalo se – evropský Enron se jmenuje Ahold.

Před čtrnácti dny třetí největší obchodní řetězec na světě, nizozemský Royal Ahold (v Česku provozuje sítě Albert a Hypernova) přiznal, že jeho zisk byl v posledních dvou letech o 500 milionů dolarů – tedy asi o 15 miliard korun – nižší, než tvrdilo firemní účetnictví.

Co je mezitím nového? Oba největší konkurenti, britské Tesco a francouzský Carrefour, už se začali zajímat o převzetí postiženého soupeře. I loga nad českými Alberty a Hypernovami tak možná v dohledné době změní podobu.

Naši bankéři nám věří

Během jediného dne po skandálním odhalení v Aholdu se hodnota společnosti na burze snížila na čtvrtinu. O místo přišel šéf firmy i finanční ředitel. Ve “zlatých časech” před dvěma lety si investoři Ahold cenili na 30 miliard eur (jedna akcie se prodávala za necelých 42 dolarů), ve srovnání s tím je dnes jeho tržní cena desetinová. A další pád se očekává, protože zkreslení výsledků za poslední dva roky nemusí být jediným prohřeškem. Minulý pátek se na newyorské burze obchodovaly akcie Aholdu za 3,57 dolaru.

Účetní machinace přiznala sama firma: její americká divize Ahold US Foodservice nadhodnocovala příjmy. (V čem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].