Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Chlapec s nevinnýma očima

Fotografie: Politická hvězda Škromach: „Kamarádi mě nenechají zparchantět.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Politická hvězda Škromach: „Kamarádi mě nenechají zparchantět.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

V rámci mocenských bitev uvnitř sociální demokracie se do centra pozornosti dostal i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Zatímco v kuloárech se spekuluje o jeho možném odvolání z ministerské funkce, Miloš Zeman vzkázal, že by si ho naopak představoval v roli premiéra.

Jaká verze se nakonec naplní, ukáže blízká budoucnost. Už dnes ale můžeme dostat odpověď, kdo je vlastně Zdeněk Škromach – muž, který by měl držet vládu Česka ve svých rukou.

Vám se to kecá

Cesta hodonínského rodáka Zdeňka Škromacha (46) do politických výšin začala nenápadně. Po vzoru svého otce se vyučil elektrikářem a v roce 1976 začal pracovat jako elektromontér. Během tří let pak vystřídal další profese: topič v teplárně a obsluha chemické úpravny vod. Pak nastoupil do továrny Sigma Hodonín. “Manželka čekala dítě a neměli jsme kde bydlet, tak jsem šel pracovat jako dělník – to byla podmínka, abychom získali byt,” vzpomíná dnes ministr Škromach. “Myslím, že dělnická práce je opravdu dobrá škola pro politika. Člověku, který vyjde ze škol, totiž chybí ta normální zemitost.”

Krátce po nástupu do nové profese vstoupil dvacetiletý odborář Škromach do komunistické strany. “Svoji politickou kariéru počítám až od listopadové doby, předtím jsme každý žil nějak,” vysvětluje ministr, proč se o angažmá v KSČ nezmiňuje v žádném svém životopise. “Ale když se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].