Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Buzková chystá jed

Fotografie: Chodí sem rádi a nebojí se. Je to normální? (Hala základní školy v chrudimské ulici Jana Malíka.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Chodí sem rádi a nebojí se. Je to normální? (Hala základní školy v chrudimské ulici Jana Malíka.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Nepodporují nás a zároveň jsou k nám málo nároční, myslí si čeští patnáctiletí žáci o svých kantorech. Podle nedávno zveřejněné mezinárodní studie OECD zažívají menší zájem učitelů o své studijní pokroky a mají řidší příležitost vyjádřit svůj názor už jen žáci v Jižní Koreji. Pokud jde o náročnost k dětem, skončili zdejší kantoři dokonce na poslední příčce mezi kolegy z 27 nejrozvinutějších zemí světa. Často svým žákům promíjí nedbalou práci a nevedou je k práci lepší.

Ministryně školství Petra Buzková tvrdí, že proti zaostávání zdejších kantorů v tak klíčových věcech už připravuje lék. Oponující reformátoři však na medicínu Buzkové kreslí lebku s hnáty a nápis: Pozor, jed!

Proč měnit školu

Ve vstupní hale základní školy v chrudimské ulici Jana Malíka je živo. Několik dětí se snaží hodit míč do basketbalového koše na zdi, další postávají u bufetu. I taková zdánlivá drobnost – děti si mohou přímo ve škole koupit pamlsek, pití nebo svačinu – svědčí o tom, že ředitel Zdeněk Brož to myslí se změnou atmosféry ve svém ústavu vážně. Rodiče to dobře vědí. Zatímco zbylých pět chrudimských škol trpí nedostatkem žáků, čtvrtina rodičů přišla zapsat prvňáky právě do Brožovy školy. “Děti sem chodí rády, ne se strachem,” pochvaluje si prodavačka v bufetu Iva Jůnová. Pracovat tu začala proto, aby mohla syna a dceru doprovázet autobusem ze vzdálené vesnice.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].