Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Splněný sen Václava Klause

V pátek 28. února parlament zvolil nástupce Václava Havla. To je dobrá zpráva. Hledání, které na dva měsíce paralyzovalo tuzemskou politiku, je u konce.
Špatná zpráva zní, že nový prezident Václav Klaus získal úřad, o němž podle svých slov „snil“, díky kšeftu s komunisty, o jehož podstatě se veřejnost nic nedozvěděla.
Václav Klaus je na vrcholu a zároveň v cíli své politické cesty. Nemusí dál soupeřit o moc a prestiž, obojího už nebude mít víc. Jako desátý prezident na Pražském hradě dostal šanci nově stanovit, co tato funkce obnáší, jaká je úloha prvního úředníka státu a co od něj očekávat. I těm, pro něž zvolení Klause znamenalo noční můru či špatný vtip, nyní nezbývá než novému prezidentovi popřát hodně štěstí.

Fotografie: Čeká vás pět báječných let se mnou. V pondělí začínáme. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Čeká vás pět báječných let se mnou. V pondělí začínáme. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

V pátek 28. února parlament zvolil nástupce Václava Havla. To je dobrá zpráva. Hledání, které na dva měsíce paralyzovalo tuzemskou politiku, je u konce.

Špatná zpráva zní, že nový prezident Václav Klaus získal úřad, o němž podle svých slov „snil“, díky kšeftu s komunisty, o jehož podstatě se veřejnost nic nedozvěděla.

Václav Klaus je na vrcholu a zároveň v cíli své politické cesty. Nemusí dál soupeřit o moc a prestiž, obojího už nebude mít víc. Jako desátý prezident na Pražském hradě dostal šanci nově stanovit, co tato funkce obnáší, jaká je úloha prvního úředníka státu a co od něj očekávat. I těm, pro něž zvolení Klause znamenalo noční můru či špatný vtip, nyní nezbývá než novému prezidentovi popřát hodně štěstí.

Pět důvodů proti

Volby byly tajné, takže oněch 142 volitelů, kteří dali ve třetím kole Klausovi svůj hlas, se bohužel nelze zeptat, co je k tomu vedlo. Jistě v tom byla snaha neprotahovat dál volbu, nepochybně i politické obchody – ale jaké byly konkrétní důvody pro Václava Klause? Mezi politiky a komentátory nejčastěji zaznívaly výroky typu „je zkušený a novou roli zvládne“, „je reprezentativní a zastupuje významný politický proud“, „je vypočitatelný a všichni vědí, co od něj čekat“. Je-li toto vše, spokojilo se 142 zákonodárců skutečně s málem. Naopak proti Klausovi mluvilo pět vážných důvodů či obav.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].