Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nepojede fiátkem, ale tankem

Fotografie: Martino, liberál ze Sicílie. Foto Profimedia CZ/Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Martino, liberál ze Sicílie. Foto Profimedia CZ/Getty Images • Autor: Respekt

Italský ministr obrany Antonio Martino je horkým kandidátem na post generálního sekretáře Severoatlantické aliance, který se uvolní, pokud nynější šéf NATO lord Robertson splní svoje předsevzetí a letos v srpnu křeslo opustí, aniž by se pokusil svůj čtyřletý mandát prodloužit. Ve hře o funkci je sice mnoho jmen, i polský prezident Alexander Kwasniewski, ale třeba americký prezident George W. Bush se začátkem února vyjádřil právě ve prospěch Martina, věrného politického souputníka nynějšího italského premiéra Silvia Berlusconiho.

Spřátelili se u novin

Martino pochází z rodiny s politickou tradicí. Jeho otec Gaetano podepsal v roce 1957 jako ministr zahraničí Římské dohody o vzniku Evropského hospodářského společenství. Antonio se narodil v roce 1942 v sicilské Messině a o dvaadvacet let později promoval s vyznamenáním na tamější právnické fakultě. Roké poté se vydal na univerzitu do Chicaga, kde absolvoval kurzy přednášené světoznámým ekonomem Miltonem Friedmanem. Po návratu do Itálie na sklonku 60. let zůstal v akademickém prostředí. Jeho kariéra vyvrcholila, když se v roce 1992 stal řádným profesorem ekonomie na elitní římské soukromé univerzitě Luiss.

Martino vždy prosazoval liberální hospodářské teorie, i v 70. letech, kdy to vůbec nebylo populární. Ve státě, jemuž patřily banky, loděnice, letecké a naftové společnosti, prohlašoval, že vláda má trh pouze regulovat a do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].