Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejhorší je plýtvat časem

Fotografie: Repro RESPEKT • Autor: Respekt
Fotografie: Repro RESPEKT • Autor: Respekt

JAN WIRTH se narodil roku 1961 v Lanškrouně. Vyučil se operátorem zemědělské techniky, pracoval jako zootechnik, v letech 1985–90 studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Po vysvěcení na kněze (1990) působil jako rektor studentského kostela, kaplan v katedrále v Českých Budějovicích a administrátor farnosti Hosín a Purkarec. Od roku 1999 spravuje dvě farnosti, které zahrnují 11 obcí Sušicka, a zároveň s příbuznými hospodaří na rodinném gruntu o 30 ha zemědělské půdy.

Jak jste se dostal k sedlačině?

Mého dědu zavřeli za to, že nechtěl zakládat JZD. Rodiče byli vystěhováni z Klatovska do jakéhosi kulackého tábora, kde panovalo skoro stanné právo. Podmínky tam byly dost tvrdé, táta pár lidí odřezával z provazu. V sedmdesátých letech jsem se vyučil a pracoval v zemědělství… Vždycky jsem měl v sobě sedláckou krev.

Pochyby

Kdy jste si uvědomil, že chcete být knězem?

Ke kněžství jsem se dostal mezi jiným díky příkladu agilních kněží, jako byl například Jan Fatka. Ale ještě předtím, než jsem nastoupil do pátého ročníku fakulty, jsem měl velké pochyby. Říkal jsem si: jsem barbar oproti těm nóbl lidem, kteří se svou kvalitou mnohem víc hodí pro kněžství. Co já budu lidem vykládat? A pak mi došlo, že Bůh je schopen oslovit lidi i skrze osla, viz Starý zákon.

Později jste už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].