Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Papež Jan Pavel II. potvrdil své zamítavé stanovisko k rozvodům, když vyzval advokáty katolického vyznání, aby odmítali zastupovat strany při rozvodovém řízení s odůvodněním, že jim to neumožňuje svědomí. Jan Pavel II. zdůraznil, že rozvod je nutné chápat jako „zlo“ a „protiprávní“ akt, a označil jej za „ránu na těle společnosti“. Upozornil, že „nerozlučitelnost manželského svazku nemůže být chápána jako pouhá soukromá volba, protože jde o jeden z úhelných kamenů celé společnosti“.

Úterý - Na 600 stoupl počet obětí nedělní exploze v muničním skladu v nigerijském Lagosu. Mezi mrtvými byl velký počet žen a dětí, které se utopily v říčním kanálu, když se snažily z místa tragédie uprchnout. Ze zasažené čtvrti Ikeja uprchly statisíce obyvatel. Podle armády výbuchy způsobil oheň, který se do muničního skladu přenesl z nedalekého tržiště. Místo neštěstí je obklopeno chudinskými a dělnickými čtvrtěmi. Úřady potvrdily, že šlo o nehodu, nikoli o vojenskou vzpouru.

Čtvrtek - Na jihu Filipín začalo vojenské cvičení, zaměřené na boj proti tamním povstalcům ze skupiny Abu Sayyafa. Spolu s filipínskými oddíly se ho účastní šest set amerických vojáků. Je to první americká vojenská akce od zahájení války proti teroristům v Afghánistánu a potrvá šest měsíců. Filipínská prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová se zaručila, že Američané se budou věnovat výhradně výcviku a že nepřicházejí bojovat. Katolické Filipíny se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].