Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na prahu nového

Byl to náročný rok. Skončila opoziční smlouva, proběhly troje volby, které vynesly na výsluní nové tváře. Ze scény de facto odešel Václav Klaus i Miloš Zeman, ačkoli se snaží ještě zpomalit svůj pád. Poslední rok si „odkroutil“ na postu prezidenta Václav Havel a o jeho místo se vede urputná zákulisní bitva. Česko ale také poprvé s úžasem sledovalo zprávy o pokusu zavraždit nepohodlnou novinářku, jehož iniciátoři figurovali v nejvyšších patrech zdejší politiky. Kromě toho padl další ředitel veřejnoprávní televize. Naopak šéfa té soukromé – Vladimíra Železného – zvolili diváci do Senátu navzdory podezřením z podvodů a krádeží, která se vznášejí nad jeho hlavou. V neposlední řadě zemi zasáhla ničivá povodeň. Na druhou stranu ovšem pozvánka ke vstupu do Evropské unie otevřela Česku zcela zásadní šanci budoucího rozvoje. Zkrátka toho bylo až nad hlavu. Příští rok to ale bude stejné, protože všechny výše popsané události se přesouvají i přes poslední prosincový den.

Byl to náročný rok. Skončila opoziční smlouva, proběhly troje volby, které vynesly na výsluní nové tváře. Ze scény de facto odešel Václav Klaus i Miloš Zeman, ačkoli se snaží ještě zpomalit svůj pád. Poslední rok si „odkroutil“ na postu prezidenta Václav Havel a o jeho místo se vede urputná zákulisní bitva. Česko ale také poprvé s úžasem sledovalo zprávy o pokusune zavraždit nepohodlnou novinářku, jehož iniciátoři figurovali v nejvyšších patrech zdejší politiky. Kromě toho padl další ředitel veřejnoprávní televize. Naopak šéfa té soukromé – Vladimíra Železného – zvolili diváci do Senátu navzdory podezřením z podvodů a krádeží, která se vznášejí nad jeho hlavou. V neposlední řadě zemi zasáhla ničivá povodeň. Na druhou stranu ovšem pozvánka ke vstupu do Evropské unie otevřela Česku zcela zásadní šanci budoucího rozvoje. Zkrátka toho bylo až nad hlavu. Příští rok to ale bude stejné, protože všechny výše popsané události se přesouvají i přes poslední prosincový den.

Něco od rudých

Nepočítáme-li zmíněnou pozvánku ke vstupu do Evropské unie, zaznamenala domácí politika nejnadějnější signál v polovině června. Tehdy totiž po čtyřech letech skončilo spojenectví opoziční smlouvy a vznikla průhledná a navíc proevropská vláda. Mocenský pakt mezi ODS a ČSSD na čtyři roky naprosto zastavil volnou politickou soutěž a dal šanci vyniknout korupčníkům a podvodníkům. Letos ale odešel do důchodu jeden z jejích strůjců Miloš Zeman a nástupce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].