Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Zrnko pravdy v zrnku kukuřice

Je to ošklivý příběh. Hlavními aktéry jsou zambijský prezident Levy Mwanawasa, geneticky upravená kukuřice a obchodní válka mezi Amerikou a Evropou. Bezmocnými diváky jsou pak řadoví obyvatelé Zambie, z nichž téměř třem milionům hrozí smrt hladem.

Co se děje? Prezident Mwanawasa prosadil před několika týdny zákon, jímž se v zemi zakazují geneticky upravené potraviny. Většina potravinové pomoci, kterou Zambii postižené hladomorem poskytla OSN, však pochází z USA, kde jsou genetické modifikace rostlin běžnou záležitostí. Zatímco tak mnozí uprchlíci na jihu Zambie již několik dní neměli v ústech ani sousto, opouští nákladní auta až po okraj napěchovaná americkou kukuřicí přidělovací střediska a míří k hranicím. Střeží je policisté, aby se ani zrnko nedostalo k těm, kteří umírají hladem.

Hlad, nebo závislost

Podle statistik ohrožuje dnes hladomor v Africe na třicet milionů lidí. Zambijský příběh je však obzvláště drastický. Především proto, že jídlo už bylo doslova na dosah ruky hladovějícím, ale putuje zase pryč. Méně divadelním způsobem však probíhá spor o geneticky modifikované potraviny ve většině afrických zemí. Těžko se zbavit dojmu, že příčinou je nebezpečné tmářství a zvůle autokratických vládců, kteří hazardují se životy obyvatel. Obojí je pravda, nepopisuje to však situaci beze zbytku.

Některé důvody obav Afričanů jsou skutečně absurdní, zrnko oprávněnosti se v nich však najít dá. Metafora zde sedí přesně: jde o skutečné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].