Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z cesty, jede pán

Případ pražského strážníka zraněného ve službě agresivním řidičem dostává nečekané obrátky. Útočník, novopečený starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS), totiž celou věc popírá a jeho kolegové z radnice už přišli s ohromujícím vysvětlením: strážníci si celou věc vymysleli ve snaze se Jančíkovi pomstít a lékařská zpráva dosvědčující zranění je fingovaná. K událostem se vyjádřil i šéf městské policie a pražský primátor Pavel Bém (ODS). Podle něj jsou obě verze incidentu „stejně věrohodné“.

Co to děláte

Zákaz vjezdu je na pražském Mánesově mostě už od srpnových povodní. Kvůli kontrolním vrtům tudy městští strážníci mají pouštět jen tramvaje a auta se zvláštním povolením. Ostatní mohou Vltavu přejíždět zhruba o tři sta metrů dál po mostě Svatopluka Čecha.

Poslední listopadový čtvrtek v devět večer chtěl přes Mánesův most projet starosta Milan Jančík. Pár dní předtím se ještě nemusel se strážníky dohadovat, za sklem měl potřebný papír. „Tento typ povolení ale přestal platit. Záleželo proto jen na hlídce, zda ho tudy pustí,“ říká ředitel Městské policie Prahy 1 Miroslav Stejskal.

Starosta se však dvojice Stejskalových mužů na nic neptal. Místo toho se kolem strážníka, který jej uprostřed vozovky zastavoval, pokusil projet. „Najel do něj, vzal ho levým blatníkem a zarazil se mu až zrcátkem o břicho,“ popisuje incident ředitel Stejskal. „Pak vyskočil z auta a křičel: Co to děláte, já jsem zastupitel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].