Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Píseň ohlašuje pomstu

„Sotva máte dát jen trošku škváry pro tatíčka stát, už mě máte rádi jak v oku drát.“ Asi takto zní ve volném přetlumočení úryvek z písně, kterou imitátor Elmar Brandt nazpíval hlasem spolkového kancléře Gerharda Schrödera. Jeho Steuersong, respektive Kanzlersong (Daňový song, respektive Kancléřův song) se dostal do čela německé hitparády a daňoví poplatníci za nosič se záznamem Brandtovy Gerd Show ochotně platí po šesti eurech. I tak vypadá reakce německé veřejnosti na zvyšování daní, jež ohlásila staronová koalice sociálních demokratů a Zelených.

Protézy i internet

Podívejme se nejprve na to, proč se Schröderova vláda pro vyšší daně rozhodla. Výše schodku spolkového rozpočtu činí 13 miliard eur a v příštím roce má deficit dosáhnout 20 miliard. Už letos se zdá jisté, že schodek překročí kritickou hranici 3 % HDP. Celkové zadlužení federace, spolkových zemí a obcí pak dosahuje částky 1,3 bilionu eur. Proto se koalice začala rozhlížet po dalších příjmech.

(Zatím jde jen o záměry: ve Spolkovém sněmu s rudo-zelenou většinou takřka jistě projdou, ale v zimě, nejspíše v únoru, mohou narazit ve Spolkové radě, horní komoře parlamentu, která zastupuje jednotlivé spolkové země a kde koalice většinu nemá.) Celý „zákon k odstranění daňových zvýhodnění“ se má týkat následujících tří oblastí.

Daň z přidané hodnoty. Výkony zubních techniků nemají být už zdaněny sazbou 7 %, ale 16 %, čímž se zvýší například ceny korunek a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].