Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo se neuživí, ať nepodniká,

V nejbližší době ministerstvo financí zveřejní svůj dlouho očekávaný plán na zásadní úspory, a to převážně ve výdajích vašeho rezortu. Podle MF Dnes hodlá Bohuslav Sobotka ušetřit až 60 miliard, vy připouštíte nejvýše čtyři. Proč?

Ty úspory, o nichž mluví někteří radikální poradci ministra financí, jsou čistě hypotetické. Nedokázaly je provést pravicové vlády, těžko je můžete čekat od nás.

Proč by ne? Privatizace bank také čekala až na ČSSD.

No dobře, ale… To už by bylo šetření na lidech, kteří dávky skutečně potřebují. Pokud jde o výši dávek a podpor, náš sociální systém patří ve srovnání s chudými zeměmi Evropské unie k nejslabším.

Jenže i tak si ho Česká republika může dovolit jen za cenu čím dál vyšších rozpočtových schodků. Už jen z toho důvodu nějaké úspory najít musíte.

Mně jde o to, aby stát platil dávky racionálněji, lépe si vybíral, komu je poskytuje. Kdyby se podařilo nárůst sociálních výdajů aspoň zastavit, už to by byl úspěch.

Nemocenská a podpora

Mezi prvními se zaměřujete na nemocenskou: kdo se bude chtít „hodit marod“, první dva dny by si hradil ze svého. Proč ne třeba devět dnů jako ve Finsku?

V severských zemích nemají sice první dny nemoci pokryté státem, ale odbory dohodnou se zaměstnavatelem pokrytí v rámci kolektivní smlouvy. A to třeba až do plné výše mzdy. V Evropské unii je kolektivními smlouvami kryto 80 % zaměstnanců, u nás jen 30 %, takže zde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].