Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Neschovával jsem se za žádnou stranu

Rámeček

JOSEF ZIELENIEC (56) pracoval před listopadem 1989 ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie a Ekonomickém ústavu ČSAV. Od roku 1990 působil jako ředitel ekonomického institutu CERGE, v letech 1993–97 byl ministrem zahraničí ČR. Spoluzaložil ODS, z ní však kvůli jejímu neprůhlednému financování v roce 1997 vystoupil a na čas odešel z politiky. V listopadu 2000 byl zvolen senátorem za čtyřkoalici, která ho na jaře loňského roku jmenovala stínovým šéfem diplomacie. Josef Zieleniec je ženatý a bezdětný.

Miloš Zeman v minulých dnech napadl Rakušany a sudetské Němce. Za podobné věci bývá premiér alespoň interpelován opozicí. Proč jste vy anebo čtyřkoalice nic konkrétního neudělali?

Jsem přesvědčen, že k diskusi o premiérových výrocích na půdě parlamentu dojde: fakt, že se výroky předsedy vlády zabýval Spolkový sněm, je nesmírně závažná věc. Česko-německé vztahy jsme velmi složitě stabilizovali na počátku devadesátých let, stálo to mnoho politického úsilí, a to, co udělal Zeman, je krok, který to může všechno vážně narušit.

My jsme se ale ptali na konkrétní kroky čtyřkoalice.

Samotný fakt, že se takto vyslovuji, svědčí o tom, že to čtyřkoalici není jedno. Už před mnoha týdny jsem v článcích o temelínské krizi a česko-rakouských vztazích upozorňoval, že tento problém a premiérův slovník sjednocují v Rakousku politické síly, které by jinak nikdy proti nám nestály. Opozice ale nemá moc jiných prostředků než verbální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].