Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Úterý – Děkujeme, odejděte po italsku. V Miláně založilo několik stovek významných osobností společenského a ekonomického života sdružení Svoboda a spravedlnost, které má za cíl „vrátit hlas občanské společnosti“. Sdružení odmítá zejména politiku premiéra Silvia Berlusconiho. Mezi těmi, kdo se postavili do čela hnutí, je spisovatel Umberto Ecco, podnikatel Carlo De Benedetti a někdejší ministr zdravotnictví Umberto Veronese. Sdružení nešetří kritikou ani na adresu levicové opozice kvůli jejímu striktnímu odmítání možného vojenského zásahu proti Iráku.

Čtvrtek – Smrt za krásu. Až 100 obětí si v ulicích severonigerijské Kaduny vyžádaly násilné demonstrace na protest proti soutěži o nejkrásnější ženu světa, která se měla v Nigérii konat 7. prosince. Na 200 lidí bylo vážně zraněno. Nepokoje v převážně muslimské Kaduně vyvolal článek v nigerijském listu This Day, podle něhož by si z účastnic soutěže krásy vybral i Mohamed. Ačkoli se list za článek omluvil, vtrhly do jeho redakce stovky muslimů a vypálily ji. Násilnosti se poté přenesly do ulic. Organizátoři přesunuli konání soutěže do Londýna.

Čtvrtek – Pákistán má civilního premiéra. Pákistánský prezident, generál Parvíz Mušaraf, předal vládu v zemi do rukou Mira Zafarulláha Chána Džamalíi. Země má tak poprvé od vojenského puče v roce 1999 civilního premiéra. Pro Džamalího hlasovalo 172 ze 328 poslanců pákistánského parlamentu. Nový premiér je Mušarafovým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].