Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tma na konci tunelu

Asi stovka uprchlíků se v polovině listopadu na pět dní usadila v kostele svatého Petra a Pavla ve francouzském přístavu Calais a odmítala ho opustit. Chtěli si vynutit přijetí do uprchlického tábora Sangatte, ležícího nedaleko blízkého vjezdu do železničního tunelu pod průlivem La Manche, aby se tak jako stovky běženců před nimi mohli pokusit nelegálně přejet do Velké Británie. Obsazení ukončil 14. listopadu až zásah francouzské policie, která kostel v ranních hodinách vyklidila.

Co s jablkem sváru

Tábor Sangatte zřídila v roce 1999 francouzská vláda jako dočasné řešení, aby běženci nepřespávali v zahradách obyvatel nebo v parcích přístavu Calais, odkud odplouvají trajekty do anglického Doveru. Po stovkách se noc co noc pokoušeli dostat se na druhou stranu průlivu. V Británii měli díky mírnější imigrační politice větší šanci dostat azyl.

Londýn už delší dobu kritizoval nedostatečnou ochranu francouzského vjezdu do tunelu a požadoval zrušení tábora Sangatte nebo jeho přesunutí hlouběji do vnitrozemí. Francie na oplátku svalovala vinu na britskou azylovou politiku. Letos v červnu se obě země dohodly, že tábor přestane v polovině listopadu přijímat nové uprchlíky a nejpozději do dubna bude úplně zrušen. Navíc britský parlament schválil začátkem listopadu nový azylový zákon, který benevolentní imigrační politiku zpřísnil. Zákon umožní urychlenou deportaci neúspěšných žadatelů o azyl. Nově také zavádí seznam bezpečných států, na němž figurují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].