Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Sestup z nebes

Klid, který doprovodil zásadní rošádu v japonském kabinetu v září, vzbuzuje naději, že premiér Džuničiró Koizumi brzy splní svoje sliby a úspěšně provede protibyrokratické reformy. Je to záležitost, která možná rozhodne i o jeho politické kariéře, která prozatím dosáhla vrcholu volebním vítězstvím na začátku loňského roku.

Nulová produktivita

Pro připomenutí, co se v září stalo: Koizumi hodil přes palubu lidi, považované za největší brzdy změn. Obměnil šéfa rezortu financí, jenž byl proti návrhu použít peníze daňových poplatníků na oddlužení bank ohrožených pádem akcií a pochybných půjček. O svá křesla přišli i ministři zemědělství a obrany. Tlaky na odvolání ministra zemědělství se objevovaly po celý rok, protože ignoroval nebezpečí BSE a sérii podvodů firem v masném průmyslu, jež hovězí maso dovezené ze zahraničí vydávaly za domácí a zneužívaly tak vládní program výkupu tuzemského masa. Rezort obrany zabředl do skandálu kolem shromažďování údajů o osobách, které se zajímaly, jak ministerstvo funguje.

Nynější kabinet je označován jako jasně proreformní, ale háček tkví v tom, že premiér nemůže plně realizovat svou politiku, dokud se nezmění jeho Liberálně demokratická strana. V říjnu Koizumi prohlásil: „Dělám opak toho, co říká LDS. A strana, i když nerada, mě následuje. Chci ji změnit.“ Jeho loňské první kroky byly spíše tápáním. Zeštíhlil kabinet, ale kritici to označili za neefektivní sloučení ministerstev, například v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].