Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Otto si ušil past

Ke svým honosně oslavovaným 90. narozeninám si následník rakousko-uherského trůnu Otto von Habsburg věnoval ošklivý dárek. Minulý týden poskytl rozhovor rakouskému listu Zur Zeit, v němž zaznělo, že je „americké ministerstvo obrany plné Židů“ a že „Pentagon je židovskou institucí“.

Kdekomu nad tím asi zůstal rozum stát. Je možné, že by se tento věhlasný stoupenec evropského sjednocení, který se v roce 1938 postavil proti anšlusu, byl pronásledován nacisty a ze svého exilu ve Spojených státech pomohl zachránit životy až deseti tisícům Židů, na stará kolena projevil jako antisemita? Kladné odpovědi nahrávala skutečnost, že má list Zur Zeit blízko ke straně Svobodných a jejich předákovi Jörgu Haiderovi, známému antisemitovi.

Habsburg svoje slova otištěná v listu už popřel, takže se spíše zdá, že je jeho výpověď pokroucená. Možná jen politicky nekorektně poukázal na fakt, že se v nejužším vedení Pentagonu objevují Židé, nyní například Paul Wolfowitz nebo dříve, za vlády Ronalda Reagana, Richard Pearl. Pokud tomu tak bylo, vydal se na velmi tenký led, a co se mu při tom honilo hlavou, asi zůstane hájemstvím spekulací.

Věřme, že neklesl tam, kde by popřel svoje životní krédo. Ale s haiderovským plátkem se tak jako tak bavit neměl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].