Často hledáte, jak…
Obálka vydání 45/2002
45/2002 • 4.–11. 11. 2002

2002/45

Komentáře

Kolchozy proti EU

Zbyněk Petráček

Znovu válka soudců

Tomáš Němeček

Sympatie pro oběti

Josef Pazderka

Republikáni před vrcholem

Teodor Marjanovič

Vládnout a nedělit se o moc s nikým je snem každého, i nejvíc demokratického politika. Americkému prezidentovi Georgi W. Bushovi se tento sen možná brzy splní. Úterní volby do Kongresu rozhodnou, jestli se výkonná, soudní a zákonodárná moc soustředí v rukou republikánů. Výkonnou už mají, neboť hospodaří v Bílém domě. Soudní též, protože jejich lidé získali už před osmi lety převahu v Nejvyšším soudu. V Kongresu jim schází kontrola Senátu, protože ve Sněmovně reprezentantů většinu mají.
V případě jednobarevného Washingtonu by se Američané jistě dočkali dalšího snížení daní, které by, řečeno s nadsázkou, zřejmě nebralo konce, dokud by se federální vláda nevystavila hrozbě bankrotu. Zesílil by hlas těch, kteří dávají národní bezpečnosti přednost před mezinárodní spoluprací a nevidí velký smysl v nadnárodních institucích, jako je OSN nebo Světová banka – snad s výjimkou Severoatlantické aliance. A Bush by s konečnou platností mohl smést ze stolu názory, že se stal prezidentem díky chybně oraženým hlasovacím lístkům na Floridě.

ODS v sedle

Erik Tabery

Více občanští, zelení, nezávislí, než socialističtí a křesťanští. Takoví jsou lidé, kteří se účastnili voleb do Senátu a obecních zastupitelstev o minulém víkendu. Výsledek vypovídá o smýšlení pouhé třetiny zdejších občanů, ostatní neměli na cestu do volebních místností čas. Velkou změnu volby nepřinesly, rozdané karty ale veřejnou scénu jistě uklidní. Hledat správného politika dnes není snadná práce a o to více potěší, že pokus minulých dnů naznačil nové možnosti.