Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z blábolů bolela hlava

Mělo se podle všeho jednat o bělocha. „Takového, který má nějaké závazky, možná je ženatý, hraje si se svými dětmi a v neděli sleduje americký fotbal,“ přemýšlel v televizi CNN kriminalista Jack Levin. Bývalý newyorský detektiv Bo Dietl zase věděl, že jistě nepůjde o muslimského fundamentalistu, neboť ten by přece nezanechal vzkaz „Jsem Bůh“, protože „jeho bohem by byl Alláh“. Podle Dietla mohlo jít o hráče počítačových stříleček, „vlastně ještě o děti, 17 až 20leté, jiné než většina vrstevníků“. William Safire, komentátor deníku The New York Times, uvažoval, zda vrahem není „terorista s vazbami na organizaci Al Kajda“. Jacqueline Stallonová, matka Sylvestra Stallona, povoláním astroložka, na stanici MSNBC prorokovala, že jde „o dvacetiletého, možná třicetiletého světlovlasého člověka“.

Všichni, novináři i policie, se soustředili na bílou dodávku, v níž se měl pohybovat snajpr, který v okolí Washingtonu ve třech říjnových týdnech postupně zasáhl třináct obětí, deset z nich smrtelně. Nakonec to však byli dva černoši, kteří jezdili v modrém osobním autě značky Chevrolet. Starší z nich, jenž pravděpodobně ve většině případů střílel, jednačtyřicetiletý John A. Muhammad, je veteránem z války v Perském zálivu.

Já nevím

V americkém mediálním byznysu se bojuje o každé procento sledovanosti. Kabelové televize CNN, FOX News či MSNBC jsou pak na velkých mediálních událostech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].