Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hranolky light

Jako by Spojené státy neměly dost starostí s tažením proti terorismu, vstoupila Bushova administrativa do další války. Do boje proti obezitě. V dubnu Federální daňový úřad oficiálně uznal obezitu za nemoc, a lidé trpící touto diagnózou si mohou odečíst část nákladů na léčení z daní. Na začátku června pak George Bush oživil zvláštní Radu pro tělesnou zdatnost a sportování, která vznikla již za prezidenta Eisenhowera, avšak v posledních dvaceti letech byla prakticky nečinná. Úkol rady je jednoduchý i složitý zároveň: přivést Američany k poznání, že příliš a nezdravě jedí a málo se hýbou.

Dostat děti na hřiště

Samotný Bush je dobrý a odolný běžec, který prý na texaském ranči utahá i svoji ochranku. Jeho osobní příklad by však sotva stačil. Ministerstvo zdravotnictví proto v polovině července zahájilo ještě osvětovou kampaň zacílenou na školní děti. „Chceme motivovat děti k aktivitě a dostat je od počítačových her na hřiště,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Tommy G. Thomson smysl mediální masáže, na kterou jeho úřad vyčlenil 190 milionů dolarů.

Že americká společnost tloustne, přitom není překvapivou novinkou. V šedesátých a sedmdesátých letech byl počet obézních ještě více méně stálý, okolo 13 % dospělé populace. Pak ale skokově narostl. Všudypřítomná nabídka rychlého, ale také velmi tučného a kalorického jídla vykonala své. Hamburgery, hranolky, hot-dogy, kuřecí křidélka, bezmála litrové kelímky s coca-colou, porce, které se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].