Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

FBI brání internet

Internet v ohrožení! Hackeři zaútočili na jeho centrum a téměř je vyřadili z provozu! Nikoli bulvární plátky, ale seriózní média reagovala takto divoce na nedávné napadení kořenových jmenných serverů, jedné z důležitých složek internetové infrastruktury.

Fakta bývají nudná

Neznámí hackeři zaútočili 21. října souběžně na všech třináct kořenových serverů systému doménových jmen. Devět z nich na několik hodin vyřadili z provozu. Kořenové servery jsou výkonné počítače – zpravidla spíš celé lokální počítačové sítě – rozmístěné po celé planetě. Větší část se nachází v USA, další ve Švédsku, Velké Británii, Japonsku. Nemají jediného majitele, každý z nich provozuje někdo jiný, od amerického ministerstva obrany přes univerzity až po komerční subjekty.

Systém doménových jmen je, zhruba řečeno, telefonním seznamem internetu. Propojuje jméno, například swnet.cz, s jeho číselnou adresou, například 193.85.233.102. Díky němu si nemusíme pamatovat číselné adresy, jimiž se ve skutečnosti řídí komunikující počítače, ale lze používat snáze zapamatovatelná jména. Systém je uspořádán hierarchicky, takže každou požadovanou adresu se napřed snaží vyhledat místní jmenný server, a teprve když si s ní neví rady, předá dotaz serveru vyšší úrovně. Pro většinu běžných situací tvoří vrchol hierarchie jmenné servery domén první úrovně, jako je .cz nebo .com. Nad nimi se však ještě nachází zmíněných třináct serverů. Jsou poslední instancí pro vyhledání adres,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].