Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Zdivočelý předpis

Adam Drda ve svém komentáři Zdivočelá země (Respekt č. 44/2002) připomíná známou věc: navzdory vytrvalé nelibosti obyvatel i starostů počet prostitutek v českém příhraničí neustále roste. Policie je přitom bezmocná, protože prostituce u nás z právního hlediska neexistuje. Letošní konference v Dubí o tom, jak s prostitucí konečně zatočit a vymezit jí přísná pravidla, prostě není žádná veliká novinka. K podobným setkáním zoufalých starostů dochází už téměř každoročně.

Na místě ovšem je ptát se, proč vlastně zmíněný zákon – po kterém je taková poptávka – neexistuje. Zejména pak když návrh takového zákona leží kdesi v šuplíku na ministerstvu vnitra již od roku 1999. To, co po takovém dotazu vychází z úst ministerských úředníků, se může laikovi jevit jako prachsprostá výmluva: Československo přijalo v roce 1958 Úmluvu o zrušení a potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob. Zjednodušeně řečeno tento přes čtyřicet let starý dokument zkrátka zakazuje prostituci jakýmkoli způsobem regulovat s odůvodněním, že stát by tak vstoupil do role „pasáka“.

Nad takovou argumentací zůstává rozum stát: jak je možné, že přežitý předpis je pro špičky české diplomacie tak těžké prostě vypovědět? Úředníci exministra Kavana nad tím jen mávali rukou s argumentem, že bychom byli první zemí, která by dokument vypověděla. Přitom jiné členské státy této…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].