Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsem hygienicky stigmatizován

Rámeček

MICHAEL VÍT (nar. 1951 v Českých Budějovicích) vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, obor hygiena. V letech 1980–1990 pracoval jako okresní hygienik ve Frýdku-Místku a poté jako vedoucí oddělení toxikologie na Krajské hygienické stanici v Ostravě. Od roku 2000 je hlavním hygienikem České republiky a zároveň náměstkem ministra zdravotnictví pro hygienu a epidemiologii. Michael Vít není členem žádné politické strany, má ženu a dvě dcery. Ve volném čase jezdí na kole nebo na kolečkových bruslích.

Změnily nějak povodně hygienické návyky Čechů?

Když jsme s paní ministryní zdravotnictví objížděli v minulých dnech Litoměřicko a Terezín, viděli jsme lidi v plavkách a v sandálech. Musíme si uvědomit, že voda naprosto vyřadila zhruba sedmdesát čističek. Z toho důvodu se do pozáplavových oblastí mohou snadno dostávat bakterie a viry, které způsobují různá infekční střevní onemocnění. Lidem, kteří takto hazardují, hrozí snadná nákaza bacilární úplavicí nebo virovou hepatitidou. Naše generace také už poněkud pozapomněla na infekce, jako je třeba tetanus. Pod tou vodou nikdy nevíte, na co šlápnete. Proto doporučujeme pevnou vysokou obuv. Dobrou ochranou jsou gumové rukavice.

Zaznamenali jste nějaká onemocnění v záplavových oblastech?

Ne, takže se zdá, že ti lidé v plavkách byli výjimkou a že se hygienické návyky i ve ztížených podmínkách stále dodržují. Je to také tím, že se snažíme šířit osvětu. Už v červenci,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].